Voordelen van tweetaligheid overschat

Hersens
Tweetaligheid maakt mensen niet slimmer of beter in leidinggevende taken
Voor elk wat wils, lijkt het. Tweetaligheid zou volgens sommige ondertzoekers allerlei voordelen wat betreft de geestelijke ontwikkeling en vaardigheden met zich meebrengen, maar anderen konden geen verschillen waarnemen. Nu komen onderzoekers rond Minna Lehtonen van de universiteit van Helsinki na een meta-analyse van 152 studies met de conclusie dat de voordelen van tweetaligheid voor leidinggevende taken nogal overschat zijn. Dan hebben we het over het richten van de aandacht, onderdrukken van omgevingsinvloeden en het vlot overschakelen van de ene taak op de andere.

Twee- en meertaligheid heeft zo haar voordelen in de communicatie, maar het zou niet de cognitieve vaardigheden vergroten bij leidinggevende functies. Lehtonen: “De voordelen van tweetaligheid heeft de laatste jaren bij onderzoekers nogal wat aandacht gekregen, niet alleen bij wetenschappers, maar ook in de media. Actief gebruik van twee talen en het schakelen tussen die talen zouden leidinggevende functies versterken, maar uit analyse van bestaand onderzoek is dat niet gebleken.”

Lehtonen en de haren bekeken 152 studies over de leidinggevende vaardigheden van een- en tweetalige volwassenen. Die onderzoeken zijn in 27 landen uitgevoerd waar tweetaligheid in verschillende vormen voorkomt. De onderzoekers konden geen duidelijke voordelen voor tweetaligen boven eentaligen vinden op de diverse subterreinen.

Achtergrondfactoren

De onderzoekers bekeken ook de factoren die van invloed zouden zijn op de waargenomen verschillen. Dan gaat het bijvoorbeeld over de leeftijd waarop de tweede taal werd verworven, de leeftijd van de proefpersonen en het taalpaar. Geen van die achtergrondfactoren waren van invloed. Lehtonen: “De voordelen zit ‘m in de tweetaligheid zelf en de mogelijkheden die die biedt voor de communicatie tussen mensen en culturen.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.