Geen Engels op helft Nederlands basisscholen

Basisschool; kinderen aan het werkOp de helft van de Nederlandse basisscholen wordt geen vreemde taal onderwezen, blijkt uit een artikel in de gratis krant Metro. Die vindt dat schandalig, want, zo schrijft het blad, ‘we’ lopen achter bij de rest van Europa. Opmerkelijk is dat Metro kennelijk niet in de gaten heeft dat het Verenigd Koninkrijk geheel buiten de competitie blijft of waarschijnlijker is het dat het blad het logisch vindt dat het VK niet in de lijst is opgenomen: daar spreken ze al Engels, dus hoeven ze het niet te leren.

Ik vind het verheugend dat een helft van de Nederlandse basisscholen niet mee doet aan die tweetalige onzin. Niet omdat ik tegen het aanleren van vreemde talen ben, maar omdat ik denk dat je voor je daar mee begint eerst een stevige talige basis van de moedertaal moet leggen. Zoals ik al vaker heb gesteld worden er voor het verengelsen van het basisonderwijs nauwelijks (zeg maar geen) argumenten aangevoerd. Het Nederlands zou er niet onder lijden, beweert ook Sandertje Dekker onze knappe onderwijsstaatssecrrtaris, maar dat lijkt me de grootst mogelijk flauwekul. Waarom zouden angelsaksische buitenlanders nog Nederlands leren als iedereen hier van klein tot groot al Engels spreekt? Tweetalig (basis)onderwijs marginaliseert het Nederlands in eigen land.
Ook is wel het argument voor tweetalig basisonderwijs aangevoerd dat door kinderen vroegtalig een taal aan te leren, ze die accentloos leren spreken. Dat is zo mogelijk nog grotere onzin dan het verhaal dat het Nederlands niet lijdt onder de tweetaligheid. Als iemand het heeft over accentloos Engels, dan vraag ik me altijd af hoe dat klinkt. Engels is er in vele soorten en maten en ik zou niet weten wat accentloos Engels is. Bovendien krijgen die arme basisschoolkindjes Engels van Nederlanders. Ga nu even gauw op het dak zitten Dekker en consorten… Hoe eerder hoe beter (voor het Nederlands).

Bron: Metro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *