Wat doen de Taalunie en Nuffic op één kussen?

http://weekvanhetnederlands.orgOp maandag 26 september (13.00 – 15. 00 uur) in Brussel en op vrijdag 30 september (12.30-14.30 uur) zijn er taaldebatten. Die worden georganiseerd door de Nederlandse Taalunie:  “Het ‘Taalunie Talendebat’ is een jaarlijks debat rond meertaligheid en heeft dit jaar als thema ‘meertaligheid in het onderwijs’. Mensen met interesse voor dit thema, taalliefhebbers, beleidsmedewerkers of onderwijsgevenden uit Vlaanderen, Nederland en Brussel zijn er van harte welkom! Uw mening, uw ervaring, uw taal telt.”  Die taaldebatten organiseert de Taalunie samen met de Vlaamse organisatie voor studentenuitwisseling Epos en het EP/Nuffic.
Die laatste organisatie is interessant, omdat die, met geld van de Nederlandse belastingbetaler, het Nederlandse onderwijs wil ‘internationaliseren’ (lees: verengelsen). Die organisaties gaan dan samen een rapport schrijven over meertaligheid in het Nederlandse onderwijs en de positie van het Nederlands daarbij. Dat vraagt om narigheid.

Nu ben ik helemaal niet tegen om zo nu en dan van gedachten te wisselen met je ‘vijand’ (=Nuffic), al was het maar om je eigen argumenten te scherpen, maar de combinatie van Taalunie en Nuffic (ik ken het verhaal van Epos niet) komt me wat vreemd voor. Het lijkt een beetje alsof de SP en de VVD samen een rapport gaan schrijven over sociale rechtvaardigheid. Dat rapport moet toch een gedrocht worden?

De Taalunie heeft als opdracht de Nederlandse taal te stimuleren, heb ik altijd begrepen. Als je praat over meertaligheid in het Nederlandse onderwijs, dan geef je kennelijk de positie van het Nederlands daar al weg. Nederlands is dan niet dé onderwijstaal in Nederland, maar een van de. Moet dat het uitgangspunt van de Taalunie zijn?

Zichtbaarder

Ik weet dat de Nederlandse Taalunie bezig is zich uit de krochten van de duistere gremia op te werken naar het ‘publieke toneel’. De Unie moet zichtbaarder worden. Dat heeft niet alleen met geld te maken, maar is volstrekt logisch. Als mensen de Taalunie kennen, dan kennen ze die hooguit van het Groene Boekje met de ‘correcte’ spelling. Spelling is een hoogst oninteressant onderwerp en slechts een aanhangsel van de taal. Spelling is een afspraak. Ik vind wel dat je die moet maken maar blijf daar dan zeker 100 jaar met je tengels van af. Dat kan nooit een hoofdactiviteit van de Taalunie zijn.

Het vorig jaar is de Taalunie begonnen met de eerste Week van het Nederlands (dit jaar van 8 tot 15 oktober) en dit jaar volgt de tweede editie. Prima. Laat de Taalunie het Nederlands maar ‘zichtbaar’ maken, het Nederlands dat door de Nederlanders zo stiefmoederlijk wordt bedeeld. Daar hoort geen Nuffic bij. Dat is een club die zo snel mogelijk van het Nederlands af wil. Nuffic en de Taalunie op één kussen? Daar slaapt de duivel tussen…

Bron: de Taalunie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.